Trastorn Afectiu Bipolar (I): introducció

Trastorn Afectiu Bipolar: introducció

Primera ITV de l’any

CasaVellaNo fa gaires dies, tot just fa un mes que la meva furgoneta ha passat la ITV. Com es velleta passa la inspecció cada sis mesos però jo, que també sóc velleta, i he passat per episodis molt traumàtics degut al Trastorn Afectiu Bipolar, en els darrers catorze anys, passo la meva inspecció tècnica cada tres, quatre mesos a tot estirar. Avui he anat a la visita de la psiquiatra.

La meva intenció es fer-vos arribar de la manera menys dramàtica possible això que coneixem com Transtorn Afectiu Bipolar, anteriorment anomenat psicosi maníaco-depresiva. No és més que un alteració de l’estat d’ànim de manera que a vegades som a dalt: estem contentes, actives, brillants; i a vegades som a baix: estem tristes, apagades, deprimides. La fase alta es diu mania, la baixa, depressió.transtorn bipolar

Sovint tothom està més familiaritzat amb la depressió, tots hem dit alguna vegada quan estem més tristos de l’habitual que estem depres. Bé, a banda de què això és una banalització d’una malaltia mental, per què la depressió es més coneguda i menys temuda que la manía? Doncs perquè les persones deprimides no molesten perquè amb prou feines poden sortir del llit o al carrer. En canvi, una persona en fase maníaca es fa veure, es fa notar, parla compulsivament, es mou incansablement o pensa sense aturador.

Ni més ni menys. Sí, hi han transtorns bipolars que es compliquen i es tornen més complexos, però d’això ja en parlarem en una altre ocasió. El que deia, el transtorn afectiu bipolar no és ni més ni menys que això, un cicle de pujades i baixades del nostre estat d’ànim. Però el Transtorn Bipolar es cura? No. És una malaltia crònica, de la que s’atenuen els símptomes mitjançant medicació.

Personalitats amb Transtorn Afectiu Bipolar

Una de les primeres visites a les psiquiatres, quan tot just acabaven de diagnosticar-me, una doctora va dir-me dos o tres persones cel·lebres que tot i tenir trastorn bipolar feien vides normals i, fins i tot, teníen aptituts extraòrdinaries. En aquell moment no em va sol·lucionar res amb el pas dels anys, pensar-hi reconforta i fa sentir que no ets única i que tot millora i/o se’n pot treure partit.

 • Virginia Woolf
 • Kurt Cobain
 • Tim Burton
 • Carrie Fisher
 • Nina Simone
 • Michel Ángel Buonarotti
 • Vicent Van Gogh
 • Ernest Hemingway

El proper dia que escrigui sobre el TAB, citaré dos llibres que tinc i he llegit sobre el trastorn.

 

Fins llavors penseu que si la vida es prou dura per tothom,  per aquelles que tenim handicaps afegits tot es fa molt més difícil. No busco compasions, busco comprensions.

Feu bondat!

 


 

Per saber-ne més:

Associació Bipolars de Catalunya

Difón la idea!
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

3 respuestas a “Trastorn Afectiu Bipolar (I): introducció”

 1. […] Fa catorze anys que em van diagnosticar. Durant aquest temps he fet servir l’escriptura de forma terapèutica, curativa. Després de fer la mudança a una casa bonica, lluminosa amb espai vital per mi i els meus llibres, i d’intentar fer realitat allò que deia la Virgina Woolf de què una dona necessita una habitació pròpia per escriure, vaig dedicar-me a escriure la meva experiència amb la malaltia. Publica(ment) Bipolar és una crònica resumida d’aquest relat que vaig començar a pensar fa molt de temps i a escriure no tant. […]

 2. […] us explicava en una entrada anterior, el transtorn afectiu bipolar és un desajust de l’estat d’ànim. Però poden existir […]

 3. […] mujer madura, preciosa, una suerte de rica e influyente venida a menos, está diagnosticada como bipolar, sufriendo la fase maníaca. Donatella, joven, delgada, tatuada, padece de depresión endógena. […]

Deja un comentario