Nawal El Saadawi: feminisme egipci

Nawal El Saadawi

Feminisme secular a l’Egipte

La Nawal El Saadawi, sonarà extrany, representa una de les meves entrades al feminisme. Des que buscava nous reptes i motivacions lectores a la llibreria Pròleg i vaig descobrir aquesta autora egípcia, no m’he pogut estar de seguir-li la pista de la seva bibliografia. Relats, novel·les, autobiografies, assajos, la prolífica autora és una de les representants més importants del feminisme secular àrab.

Segons Margot Badran el feminisme secular no és aquell que està deslligat de la religió, sino aquell que estant socialment interrelacionat amb ella, es profundament respetuós.  Saadawi és mostra crítica amb les religions però amb distància.IMG_7342

Seguint a Mary Nash que cita, a la vegada, a Badran, a Egipte es situa la primera onada del feminisme entorn del 1920 y 1950 mentres que la segona onada va des del 1970 fins el 1980. És en aquesta segona onada en la que emergíria Nawal El Saadawi com a figura principal. Els escrits de la doctora egípcia s’ubiquen dins els moviment democràtic dels anys 70′ que lluitaven contra un gir conservador islamista en la política del país. Les reivindicacions feministes de la època parlaven d’una nova revolució cultural, social i econòmica per a les dones. Nawal El Saadawi de forma directa, en primera persona, i de forma senzilla tractava temes com la Mutilació Genital Femenina (MGF) que mai abans s’havien tractat a Egipte.

Els llibres de la foto, són aquells que no he llegit encara. Els que sí he llegit estàn repartits entre la biblioteca d’Abrera i les caixes que he fet per la mudança. Un que em va impresionar fortament va ser La caiguda de l’iman. No sabría explicar l’argument ara mateix, fa vora cinc anys que el vaig llegir. Però sota la línia us deixo un article que en parla. Avís per navegants, és un novel·la un tant extraña però impressiona. D’altres llibres són Memòria de la carcel de mujeres, on explica la seva dura experiència a la presó; o La hija de Isis, la primera part de la seva autobiografia que relata la seva vida al poble amb la seva família fins que esdevé doctora. La segona part d’aquesta autobiografia, és Prueba de Fuego, que és un dels llilbres de la foto.

 

Nawal Al- Sa´dawi Nada es más peligroso que la verdad

 


Article de Rebelión (consultat el 15/02/2017)

La caída del imán (ressenya) (consultat el 15/02/2017)

Podeu conseguir Mujer en punto cero, recent editat per l’editorial Capità Swing.

 

 

 

Difón la idea!
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Deja un comentario