Marjane Satrapi: Persépolis (llibres i pel·lícula)

Persépolis de Marjane Satrapi

(còmics i pel·lícula)

Persepolis
Cartell de la pel·lícula

No fa gaire vaig veure altre cop la pel·lícula Persépolis (2007) de la Marjane Satrapi. La pel·lícula és la versió cinematogràfica dels còmics publicats per Norma Editorial.

La història que explica Satrapi és la crònica d’un país, Irán, des de la revolució islámica a la dècada dels 70, quan la caiguda del Sha va omplir d’esperances totes aquelles persones que lluitaven i demandaven llibertat, i que la posterior pujada al poder dels fonamentalistes islàmics va truncar totes les il·lusions.

La protagonista de la narració és una nena que té set anys als inicis del relat. Trenant el creixement de la Marjane (nom de la nena) amb els fets històrics a l’Iran es desenvolupa una història emotiva, de lluita i optimisme, però també de desesperança, de pèrdua i de por a la guerra.

persepolis
Portada dels còmics

És una relat dels fets fresc, innocent, que ens mostra la proximitat d’algunes experiències viscudes per persones que viuen tant lluny. Concretament les vicissituds vitals d’una dona. Per manca d’informació de primera mà o per fer cas a cegues a la mediatització del coneixement, veiem l’ Iràn com un continuum dins la línea recte imaginària del islamisme radical o fonamentalisme quan s’estàn portant a terme treballs com aquest de la Marjane Satrapi i iniciatives feministes importants dins el contexte sociocultural particular.

Com podeu veure aquestes experiències feministes són d’un gran interés per mi. De moment no he profunditzat molt, de fet, no conec moltes dones iraníanes a excepció de Marjane Satrapi i Parinoush Sainee (de la que un día escriuré), i, parcialment, la filmografía del director Jafar Panahi. És un dels viatges que hauré de deixar per una altre vida, com el de Palestina, perquè amb la meva malaltia no em veig amb cor de viatjar-hi.

Què hi farem? Conèixer el país i les seves dones des de la distància també m’agrada.

Us recomano la pel·lícula per una tarda o una nit de divendres tranquila o especial, com vosaltres convingueu. Està rodada en blanc i negre  amb alguns fragments en color, i té punts tant bonics que crec que unes llagrimetes se us poden escapolir dels ulls.


Còmics de Persépolis:

Persepolis1

Persepolis2

Persepolis3

Persepolis4

 

Difón la idea!
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Deja un comentario