Gioconda Belli presenta Rebeliones y Revelaciones

Presentació del llibre de Gioconda Belli a Barcelona

El dia 22 de maig de 2018 l’escriptora nica Gioconda Belli va venir a Barcelona a presentar el seu nou llibre titulat Rebeliones y Revelaciones editat per Txalaparta. L’acte de presentació fou a Barcelona al Casal del Barri Pedra de la Foguera, a les 19 hores de la tarda.

Gioconda Belli - públic

Que la Gioconda Belli publiqui un llibre es notícia, la prova es que ha estat entrevistada durant la seva visita a la ciutat comptal per La Vanguardia. Personalment que l’ escriptora vingui a presentar un llibre nou també es important, i tot i el cansanci i el temps que havia d’invertir en el transport i l’arribada fins el centre cultural vaig decidir anar fins allà tant d’hora que vaig ser la primera.

Conversa entre Gioconda Belli i Laura Pérez: format de la presentació

Gioconda Belli1

En aquesta ocasió, el format de la presentació fou en format de conversa entre la regidora de feminismes i col·lectius LGTB de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez. Em va semblar molt positiu el tipus de mobiliari triat per l’ocasió, que sortia de la típica taula que serveix de parapeto per refugiar-se’m darrer i, potser les cadires i la tauleta de centre van propiciar que <strong>la conversa es sortís d’allò estrictament marcat per un protocol.

Tot i així la conversa va resultar curta, i massa focalitzada en temes actuals de Nicaragua, feminismes, política, tot decorat amb alguna anècdota extreta d’un dels seus llibres. No obstant, m’hagués agradat que converses més sobre les seves obres, ja que la seva opinió sobre allò i això la tenim a les xarxes aquelles persones que la seguim. Reconec i poso en valor el format i la capacitat lloable de la Laura Pérez, regidora de l’Ajuntament, però es va fer curt i em va faltar alguna pregunta sobre algun llibre seu a banda de l’anècdota sobre Fidel Castro, ja esmentada.

Tema destacat de la conversa i lectura de poemes

Gioconda Belli va parlar sobre les dones, i sobre com la política i el poder té valors masculins que les dones han de transformar, mai adoptar com a rols masculins a seguir. Va recordar que les cures, la feina de cuidar i vetllar pel benestar de les persones la fem les dones, reivindicant per totes nosaltres el concepte de cuidadanía. Ho he sentit d’alguna teòrica feminista en economía política això.

Estudiantes nicas També va llegir. La introducció, i un parell, crec, un poema segur, un segon no estic segura. I jo que tinc un CD amb poemes seus gravats en la seva pròpia veu vaig retrobar de nou tot la pau, el sossec, la positivitat, etc., que em proporcionava la Gioconda Belli al volant del meu cotxe. Em va encantar. L’accent melodiós nica enamora i emociona a parts iguals, segur.

I de Nicaragua també en va fer cinc cèntims éssent crítica amb l’esquerra corrupte que dirigeix el pais. Al acabar unes estudiants nicas va llegir una mena de manisfest mentres mostraven uns cartells. La situació de Nicaragua va ser present durant tota la presentació, i el torn de paraules. De tres intervencion, dues van ser relacionades amb que l’escriptora opinés de la política del seu país.

Signatura de llibre i tancament

Signatura Gioconda Belli

Finalment, després de només una hora de conversa, es va fer una cua, en la que jo casualment era la primera, per tal de signar el seu llibre. En la foto podeu veure que vaig demanar una dedicatoria doble, per mi i pel meu pare, que va començar a llegir la Gioconda Belli amb mi, i  ha anat sent fidel a la seva obra. Encara recordo el dia que em va dir, demana’m tots els llibres de la Gioconda que tinguin!

Encara no he començat a llegir el llibre, crec que será el primer de la cua durant l’estiu. Arran de les seves intervencions a les xarxes he descobert una altre Gioconda, la persona, no el mite, que a vegades expresa opinions que no m’agraden, espero llegir Rebeliones y Revelaciones amb el mateix ull innocent, càndid i ganes de cambiar el món que amb els seus primers llibres. Ella s’ho mereix.

 

 

Difón la idea!
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Deja un comentario