Najat el Hachmi: mare de llet i mel

La força de les paraules, la força del cor

Mare de llet i mel

Mare de llet i melEl nou llibre de la Najat El HachmiMare de llet i mel (2017), está escrit desde l’experiència personal, desde la dura i desgarradora mirada d’una nena que un dia va tenir 8 anys i va deixar enrera uns paisatges d’un altre continent. La mirada es la seva, però la veu que parla, la pell en la que la Najat s’ha ficat és la pell i la veu i el cor de la seva mare. No tot serà veritat és evident perquè es un novel·la, però allò que queda, allò que remou i allò que emociona son els sentiments patits i viscuts  per una dona inmigrant a la Catalunya dels anys 90 del segle passat, quan les dones magrebines que arribaven a la Catalunya interior encara eren poques.

No desvetllaré més del llibre perquè n’és un que s’ha de llegir i s’ha de viure en totes i cada una de les paraules que proposa l’autora per descriure el seu trajecte vital que no es el seu, perquè el final es dur, rogallós, àrid com les terres que imagina o recorda El Hachmi del seu origen rifeny. No el desvetllarem per això, sorprèn i deixa un buit i un desig de conèixer aquella nena, que de cop un dia va callar i va començar a llegir, un desig de conèixer el seu parer, la seva història, tot i que podrien ser tantes, fins i tot la seva, tota una guanyadora d’ un premi literàri i reconeguda escriptora catalana.

D’altres llibres de la Najat

Llibre de la NajatLa Najat el Hachmi me la va descobrir una dona amb la que ja no tinc contacte, d’aquelles persones que passen una època per la teva vida i després s’esvaeixen tal fóssin estels fugaços. A la foto podeu veure el quatre llibres que tinc la Najat El Hachmi. Els he llegit en ordre diferent a com es van publicar.

Dels quatre, el més sorprenent es La caçadora de cossos, d’una temàtica molt diferent a les que ens te acostumades perquè s’allunya del que ha estat la seva pròpia experiència, i relata la història d’una noia un tant especial. Els altre tres llibres: L’últim patriarca, Jo també sóc catalana i Mare de llet i mel expliquen històries de la migració, de les dones de la migració magrebino-rifenya a Catalunya.

Tots quatre però, indiferentment de si tracten aquests temes o si tracten temes nous están deliciosament escrits. Meravellosos.

Fa poc, vaig tenir el plaer d’escoltar-la en una conferència. Em va encantar la seva manera d’expressar tant, trobant les paraules concises per a situacions complexes.

 

Difón la idea!
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Deja un comentario